Hornfisk – hvor, hvornår og hvordan fanger man hornfisk i Danmark?

Hornfisken, der som regel måler omkring 60-70 centimeter i længden, kan fanges rigtig mange forskellige steder i vores danske rige. I artiklen her kigger vi nærmere på, i præcist hvilke områder fangstbetingelser er særdeles gode. Derudover kommer vi med gode råd til valg af grej i forbindelse med hornfisk-fiskeri.

En hornfisk er en sølvfarvet fisk med næblignende forlængede kæber samt spidse tænder. Som regel måler den – som bemærket – omkring 60-70 cm i længden, men faktisk er der set få eksempler på hornfisk på over 1,2 meter. 

En hornfisk lever maksimalt 18 år. Den har hverken mindstemål eller fredningstid, og dette – kombineret med dens fine smag og store udbredelse i Danmark – gør den til et oplagt bytte for lystfiskeren. 

Hvor kan man fange hornfisk?

Uanset om du holder til i København, Thy, Gedser eller Skagen, vil du ikke skulle bevæge dig særligt langt for at komme til et godt hornfisk-spot. Dem findes der nemlig rigtig mange af i Danmark. 

Det’ ikke så tosset endda.

Nogle hornfisk-spots er dog – ikke så overraskende – bedre end andre, og da hornfisken er en saltvandsfisk, vil du udelukkende kunne møde den i saltvandshabitater – det være sig eksempelvis i Atlanterhavet, Middelhavet og Østersøen.

Med henblik på at gøre tingene så overskuelige som overhovedet muligt for dig, har vi kreeret et kort over Danmark, hvor vi har markeret de bedste hornfisk-spot.

Hvor kan man fange hornfisk
Kilde: https://lystfiskerguiden.dk/

Grejtips – hvilket grej skal man bruge for at fange hornfisk?

Noget af det fedeste ved at fiske efter hornfisk er, at man rigtig ofte får succes med sit foretagende.

Det skyldes, at hornfisken ikke er nogen synderligt besværlig fisk at fange – slet ikke hvis man fisker med velvalgt grej.

Men hvad er velvalgt grej til at fange hornfisk?

Jo, det kan du blive klogere på i de kommende afsnit.

Som udgangspunkt anbefaler vi en spinnestang til hornfisk-fiskeri – og meget gerne en med en kastevægt på op til omkring 40 gram. En stang med en sådan kastevægt vil nemlig dels give dig mulighed for at kaste rigtig langt, men samtidig vil en sådan stang også muliggøre, at du vil kunne løfte hornfisken i selve stangen. 

Linen, du fisker med, bør være af nylon, og den skal måle mindst 0,30 mm. Hvis du bruger en tyndere line, risikerer du, at hornfisken bider den over, hvilket selvsagt vil medføre en del frustration og besvær.

En hornfisk har en ret så hård mund, hvilket har betydning for, hvilken fiskekrog du bør vælge

Vores vurdering er, at du med en trekrog i størrelse 10-12 giver dig selv de bedste betingelser i forhold til at kroge hornfisk. Få derfor investeret i sådan en sag, hvis du ikke allerede har en.

Langt de fleste fisker efter hornfisk ved hjælp af blink, og det er da også vores anbefaling, at du gør netop dette. 

Tips til valg af blink

Blink varierer en hel del, hvad angår størrelse, form og farve, og nogle blink er naturligvis bedre end andre, når det kommer til at fange hornfisk. 

Hvis du vil give dig selv de bedste arbejdsbetingelser, når du fisker efter hornfisk, så anbefaler vi, at du investerer i et eller flere blink, der er decideret målrettet hornfisk-fiskeri.

Hornfisk-sæsonen – hvornår kan man fange hornfisk?

Hornfisk-sæsonen starter i april og varer ved til omkring august-september. Selvom sæsonen allerede starter i april, vil det typisk først være i maj, at forholdene for hornfisk-fiskeri bliver rigtig gode. Til den tid vil det til gengæld også vrimle med hornfisk i de danske farvande.

Hornfisk kommer i rigtig store stimer, hvorfor selv uerfarne lystfiskere plejer at have stor succes med hornfisk-fiskeri.

At solen står højt på en skyfri himmel er noget, som de fleste kan lide. Og lystfiskere, der fisker efter hornfisk, elsker det faktisk lidt mere end alle andre, hvilket skyldes, at høj solskin øger chancerne for fangst.

Bliv klogere på fiskesæsonen med vores fiskekalender her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright - info@fishntips.dk - CVR: 40153063