Ål – hvor, hvordan og hvornår kan der fanges ål i Danmark?

I Danmark kan du støde på ålen i ferskvand, langs kysterne, i flere af vores fjorde og sågar på Zentropa. Ålen er en ret fed fisk. Nogle elsker den, mens andre hader den. Det er meget enten-eller med ålen. Langt de fleste lystfiskere er dog til ålen som fangstmål, og hvis du er en af disse lystfiskere, er du landet det helt rette sted. I artiklen her dykker vi nemlig ned i, hvor og hvornår ålen kan fanges i Danmark, og derudover giver vi dig lidt tips angående, hvilket grej der er bedst til ålefiskeri.

I løbet af de seneste årtier er antallet af ål desværre faldet drastisk i Danmark. 

Om det er Peter “Ålen” Ålbæks negative Metoo-sag, der har fået alle andre ål til at krybe i skjul, kan vi kun gisne om. Ikke desto mindre er det i hvert fald et faktum, at det var markant lettere at fange ål årtier tilbage end i dag.

Når det er sagt, så vil vi gerne indskyde, at ålen på ingen måde er umulig at fange i dag. Der findes nemlig stadigvæk ganske mange ål i Danmark. Bare ikke lige så mange som tidligere. 

Hvor kan man fange ål?

Som bemærket tidligere kan du møde ålen i både ferskvandsområder, nær kysterne og i flere af de danske fjorde. Selvom antallet af ål er lavere end tidligere, kan den stadigvæk findes i stort set alle danske søer i dag. Særligt i de søer, der på den ene eller anden måde er forbundet med havet, plejer det at vrimle med ål.

Hvis vi skal blive endnu mere konkrete, kan vi fortælle, at forholdene i Hvide Sande ikke er tossede, når man snakke ålefiskeri. 

Dette hænger sammen med, at ålen er en vandrer. Det er ikke atypisk, at den bevæger sig fra saltvandsområder til ferskvandsområder, og ved vestkysten er sluseområdet ved Hvide Sande stort set den eneste passage, som ålen kan tage, hvis den vil fra det ene område til det andet. Med andre ord er denne sluse ålens E45. 

Slusen fører blandt andet til følgende åer og fjorde:

  • Skjern Å
  • Hover Å
  • Stadil Fjord
  • Ringkøbing Fjord.

Også disse fjorde og å’er er ganske populære destinationer for lystfiskere på jagt efter lækre ål. 

Grejtips – med dette udstyr øges dine muligheder for at fange ål

Hvis man tager udgangspunkt i ålens naturlige fødevalg samt dens måde at søge føde på, giver det klart mest mening at fiske efter ål med naturlig agn. Ålen er ikke kræsen, så du vil kunne bruge alt fra regnorm og larver til rejer og børsteorm.

Da ålens lugtesans er uhørt god, er det vigtigt, at dine fingre ikke lugter af et eller andet, som ikke vækker ålens appetit, når du sætter madding på krogen. Det være sig eksempelvis benzin eller nikotin. 

Når man fisker efter ål, foregår det altid ved bunden, hvor ålen søger føde. Derfor anbefaler vi, at du anvender bundtackle med eller uden vægtbelastning.

Ålen er en meget forsigtig fisk, hvorfor en løs line er et must!

Når det kommer til fiskestænger til ålefiskeri, stilles der ikke specielt store krav. Har du allerede en fiskestang, rækker den formentlig til en god omgang ålefiskeri. Har du ikke allerede nogen fiskestang, så tjek vores store udvalg. 

Hvornår kan man fange ål?

Ålesæsonen starter i maj og slutter i november

Hverken maj eller november er dog de bedste måneder med hensyn til fangstchancer. De bedste måneder er derimod samtlige måneder imellem disse maj og november. 

Ålen er overvejende nataktiv, hvorfor du vil have størst chance for at fange denne sent på dagen og indtil solopgang.

Hvis du er nysgerrig på, hvornår andre fiskearter end ålen kan fanges i Danmark, så tjek vores fiskekalender

Vær opmærksom på disse regler

I skrivende stund er der ikke nogen regler om fredningstid for ålen, du som lystfisker skal være opmærksom på. Da den slags ændrer sig af og til, kan du dog med fordel kigge forbi www.fiskepleje.dk/soeer/fiskeregler-og-fiskeri/aal for at undersøge, om det nu også stadigvæk er tilfældet. 

Hvis du fisker efter gule ål, skal du være opmærksom på, at der for denne åletype gælder regler omkring mindstemål. 

I ferskvandsområder er mindstemålet for gule ål 40 centimeter, hvilket det også er i de fleste saltvandsområder. I enkelte af disse områder er det dog blot 38 cm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *