Ising – hvor, hvordan og hvornår kan denne fanges i Danmark?

Ising er en lækker fladfisk, der minder om rædspætten og skrubben. Særligt grundet fiskens fine tilberedningsmuligheder og høje tilgængelighed i Danmark er den blevet et populært mål for danske lystfiskere. I artiklen her dykker vi ned i, hvorhenne i landet der kan fanges isinger og hvornår. Derudover kigger vi også på, hvilket grej du har brug for, hvis der skal isinger på krogen.

Isingen er en fladfisk, der på mange måder minder om rødspætten og skrubben. I forhold til de to er isingen dog lidt mindre og tyndere. 

I Danmark har vi på vestkysten tradition for at salte og tørre isingen og spise den som delikatesse. Denne måde er dog langt fra den eneste, hvorpå isingen kan tilberedes. Isingen kan nemlig også med stor succes steges eller koges – faktisk er det nærmest kun fantasien, der sættes grænser, når det kommer til tilberedningsmulighederne for isingen. 

Hvorhenne kan man fange isinger?

Uanset hvor du bor henne i Danmark, vil du næppe skulle rejse særligt langt for at komme til et område, hvor chancerne for at fange isinger er ganske gode. Isingen kan nemlig fanges de fleste steder, hvor der er kyst i Danmark.

Det er dog sjældent, at isinger befinder sig meget tæt på kysten, hvorfor du skal forvente at skulle et par hundrede meter ud, hvis du skal have bid. 

For at komme så langt ud har du en række forskellige muligheder. Du kan for eksempel vælge at fiske fra en mole eller fra en lille båd. En anden mulighed er at investere i en lang fiskestang med en høj kastevægt. En sådan vil nemlig give dig mulighed for at kaste rigtig, rigtig langt.

Med henblik på at gøre tingene så overskuelige som overhovedet muligt for dig har vi kreeret et kort, hvorpå vi har optegnet de områder, hvor chancerne for at møde isinger i Danmark er allerstørst. 

Grejtips – med dette udstyr bliver det let som en leg at fange isinger

Vores anbefalinger af grej afhænger af, hvordan du har tænkt dig at fiske efter isinger. Der er nemlig stor forskel på, hvilket grej du bør bruge, afhængigt af om du fisker fra kysten eller fra en mole. 

En ting gælder dog både for molefiskerne og de såkaldte surfcast-fiskere, og det er, at der med fordel kan bruges børsteorm, sandorm, sildestykker eller rejer som madding.

Grejtips til molefiskeren

Molefiskeri foregår – som navnet antyder – fra en mole, hvorfor man ved denne fiskeriform som regel allerede vil befinde sig 100-200 meter ude i havet, hvilket er godt, når det kommer til at fange isinger, da denne fiskeart – som tidligere bemærket – sjældent befinder sig helt inde ved kysten. 

Netop fordi man ved molefiskeri allerede er et godt stykke ude i havet, er det i forbindelse med denne fiskeriform ikke nødvendigvis et krav med en lang fiskestang med en høj kastevægt. 

Som molefisker har du nemlig ikke behov for at kaste særligt langt for at få succes. Derfor vil langt de fleste spinne- og pirkestænger være tilstrækkelige til ising-fiskeri fra molen. 

Brug bundforfang

Da isinger som regel opholder sig nær bunden, anbefales det, at du investerer i bundforfang eller fladfiskeforfang.

Et sådant forfang består af et tungt blylod i bunden af forfanget. Foruden blyloddet består forfanget af to ophæng med en enkeltkrog på hver.

Brugen af bundforfang/fladefiskeforfang anbefales både til mole- og surfcast-fiskeren.

Grejtips til surfcast-fiskeren

Surfcasting-fiskeri foregår direkte fra kysten, hvorfor der ved denne fiskeriform vil være lidt længere ud til byttet – i hvert fald når dette hedder isinger – end ved molefiskeri.

Derfor stilles der lidt højere krav til fiskestangen, der bruges. Som surfcast-fisker skal man nemlig have en stang, der muliggør, at man kan kaste linen rigtig, rigtig langt ud. 

De to forhold, der er mest centrale for, hvor langt man kan kaste med en fiskestang, er stangens længde samt kastevægt. Stangen skal allerhelst være lang og have en høj kastevægt. 

Vi har gjort det hårde research-arbejde for dig og fundet den perfekte surfcasting-stang til dig. Der er tale om en stang på 13-14 fod med en kastevægt på over 100 gram.

Hvornår kan man fange isinger i Danmark?

Sæsonen for isinger starter i februar og slutter først til oktober. Der er derfor tale om en dejligt lang sæson. 

De måneder, hvor chancerne for fangst er størst, er marts, april, maj, juni, juli, august og september.

Hvis du kunne tænke dig et komplet overblik over sæsonerne for de mest populære fisk i Danmark, har vi kreeret en fiskekalender.

Hverken fredet eller underlagt mindstemål

I skrivende stund er isingen ikke underlagt regler om hverken fredningstid eller mindstemål. 

Vær dog opmærksom på, at den slags kan ændre sig over tid, hvorfor du med fordel kan tjekke fiskeristyrelsens hjemmeside, hvis du vil have bekræftet, hvorvidt forholdene stadigvæk er, som de var, da vi skrev dette afsnit.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright - info@fishntips.dk - CVR: 40153063