Fladfisk – hvor, hvordan og hvornår kan de fanges i Danmark?

Fladfisk er – som navnet antyder – en fisketype med en flad krop. I Danmark findes der 15 forskellige fladfiskearter, mens antallet på verdensplan er over 700. I artiklen her kan du først og fremmest blive klogere på, hvorhenne i landet du kan fange fladfisk, samt i hvilket tidsrum fladfiskesæsonen løber. Derudover finder du også lidt tips til, hvilket grej der egner sig bedst til fladfiskefiskeri.

Fladfisk er en fiskeart, der lever og jager på bunden. Langt de fleste fladfiskearter træffes i havet, men faktisk findes der også nogle arter, som du vil kunne støde på i ferskvand. 

Kødet på en fladfisk er som regel ganske fedtfattigt og har en dejlig mild smag. Tilberedningsmulighederne for fladfiskekød er ganske mange, og for egen regning til jeg gerne postulere, at der findes ekstremt mange retter, hvori fladfisk indgår, som er uhørt lækre!

Blandt andet grundet ovenstående er fladfisken da også et ganske populært fiskemål blandt danske lystfiskere, men hvor kan man mon være så heldig at møde denne filejs henne? 

Jo, det kigger vi nærmere på i det kommende afsnit.

Hvor kan man fange fladfisk i Danmark?

Du vil kunne møde fladfisken mange steder i Danmark nær kysten, så uanset om du er bosat i Jylland, på Fyn eller på Sjælland, vil du næppe skulle bevæge dig særligt langt for at komme til et spot, der byder på gode forhold til fladfiskeri.

Et af de mest populære fladfiskespots er den jyske vestkyst. På den kyststrækning er der nemlig ikke mange områder, hvor du ikke kan fange fladfisk.

Med henblik på at gøre tingene så overskuelige som overhovedet muligt for dig har vi kreeret et Danmarkskort, hvorpå vi har markeret en række områder, hvor du helt sikkert vil kunne møde fladfisk, såsom skrubberrødspætter og isinger.

Grejtips – med dette grej øger du chancen for at fange fladfisk

Når man fisker efter fladfisk, praktiserer man som regel en af følgende to typer fiskeri:

  • Molefiskeri
  • Surfcasting-fiskeri.

Hvilket udstyr du bør bruge, afhænger af, hvilken type fiskeri du praktiserer. 

Lad os starte med at se på, hvilket udstyr du får brug for som molefisker. 

Grejtips til molefiskeren

Molefiskeri er – som navnet antyder – fiskeri fra en mole. 

Når du fisker fra en mole, vil du som regel allerede være 100-200 meter ude i havet, hvilket blandt andet betyder, at det ikke er nødvendigt for dig at kaste snøren særligt langt ud i havet. Blandt andet derfor går stort set enhver spinne- og pirkestang an til molefiskeri. 

En anden årsag til, at langt de fleste fiskestænger går an til fladfiskefiskeri fra molen, er, at fladfisk sjældent bliver kæmpe store og stærke, hvorfor du næppe vil skulle være bekymret for, hvorvidt din stang knækker i kampen mod en modvillig fladfisk.

Agntips

Skal der fladfisk på krogen, er det ikke tosset at bruge sandorm, børsteorm eller sildestykker som agn. Derudover vil det uden tvivl øge dine chancer for fangst, hvis du benytter farverige perler, et par glimmerskiver samt spinnerblade. Dette skyldes, at fladfiskens syn er rigtig, rigtig godt, og at den jager med øjnene.

Grejtips til surfcasting-fiskeren

Surfcasting-fiskeri er fiskeri, der foregår direkte fra kysten. Modsat ved molefiskeri vil du derfor ikke allerede være et stykke ude i havet som surfcasting-fisker. 

Dette forhold stiller nogle lidt større krav til udstyret, der bruges i forbindelse med surcasting-fiskeri. 

Eksempelvis er det – som surfcasting-fisker – særligt vigtigt med en fiskestang med karakteristika, der muliggør, at du kan kaste langt, da du vil få de første 100-200 meter foræret. 

Til surfcasting-fiskeri anbefaler vi en stang på 13-14 fod, som meget gerne må have en kastevægt på over 100 gram.

Hvor længe varer fladfiskesæsonen?

Det er lidt svært at svare entydigt på, hvornår fladfiskesæsonen begynder og slutter, da fladfisk er et begreb, der omfatter flere forskellige fiskearter, eksempelvis isinger, rødspætter og skrubber.

Sæsonen for isinger starter allerede i februar, mens sæsonen for skrubber og rødspætter først starter omkring april-maj. Både skrubber og rødspætter kan fanges helt indtil november, mens isinger kan fanges indtil oktober.

Derfor er det ikke helt forkert at sige, at du stort set kan fange fladfisk året rundt, og at du nærmest ikke vil kunne undgå fangster, hvis du fisker i maj, juni eller juli, som er højsæson-måneder for samtlige fladfisk.

Klik her og se vores fiskekalender, hvis du ønsker at danne dig et nuanceret overblik over, hvornår mulighederne for at fange de forskellige fisketyper er størst. 

Vær opmærksom på disse regler

Vær opmærksom på disse regler

Hvis du fisker efter fladfisk ved kyststrækninger, skal du heldigvis ikke bekymre dig om nogen fredningstid. Det skal du dog muligvis, hvis du fisker efter fladfisk i ferskvandsområder. 

I nogle af disse områder er fladfisken nemlig fredet i visse perioder. Om det er tilfældet i det område, hvor du fisker, vil du kunne få opklaret på fiskeristyrelsens hjemmeside.

En regel, som du dog skal være opmærksom på, uanset hvor du fisker, er reglen om mindstemål.

I Nordsøen, Limfjorden, Nissum, Ringkøbing Fjord, Skagerrak og Kattegat er mindstemålet for rødspætter på 27 cm. I disse områder er der ingen mindstemål for hverken isinger eller skrubber.

I Bælterne samt Østersøen er mindstemålet 25 cm for rødspætter, mens det er 22-25 cm for skrubber.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *