Rødspætten er et af de mest populære fiskemål blandt danske lystfiskere, hvilket formentlig i høj grad skyldes, at fisken findes i mange områder, at den er relativt let at fange, og at den smager godt. I artiklen her kan du blive klogere på, hvor og hvornår rødspætten kan fanges. Derudover kigger vi også nærmere på, hvilket grej der egner sig særligt godt til rødspætte-fiskeri.
Rødspætten er en fladfisk, der både er populær blandt de danske lystfiskere og kogekoner. Fisken foretrækker habitater, hvor bunden består af sten, sand og grus, hvilket gør sig gældende for en hel del havområder nær den danske kyst.
Derfor er det også ganske tvivlsomt, at du – uanset din bopæl – vil skulle bevæge dig særligt langt for at komme til et område, hvor mulighederne for at fange rødspætter er rigtig gode. Det er de nemlig mange steder langs den danske kystlinje, hvilket vi nuancerer i det kommende afsnit.
Indholdsfortegnelse
Hvor kan man fange rødspætter i Danmark?
Vi danskere elsker rødspætten, og rødspætten elsker Danmark.
Derfor vil du kunne møde rødspætten næsten alle steder, hvor der er kyst i Danmark.
Herunder har vi kreeret et kort, hvor vi har markeret de kystområder, hvor der sædvanligvis er allerflest rødspætter.
Grejtips – hvilket grej skal jeg bruge for at fange rødspætter?
Når der fiskes efter rødspætter, praktiseres der typisk en af følgende to typer fiskeri:
Molefiskeri
Surfcasting-fiskeri.
Der er ret stor forskel på, hvilket udstyr der anbefales til rødspætte-fiskeri, afhængigt af om man molefisker eller surfcasting-fisker. Netop derfor har vi opdelt vores grejtips i to afsnit. Vi starter med det afsnit, der omhandler tips til molefiskeren.
Grejtips til molefiskeren
Som navnet antyder, er molefiskeri fiskeri, som foregår fra en mole.
Når man befinder sig på en mole, er man typisk allerede 100-200 meter ude i havet.
Derfor er det – som molefisker – ikke synderligt vigtigt med en fiskestang, der sikrer, at man kan kaste langt. Blandt andet af den årsag mener vi, at enhver spinne- eller pirkestang vil kunne gå an til rødspætte-fiskeri fra molen.
Når man surfcast-fisker, fisker man direkte fra kysten. Her får man altså ikke – som ved molefiskeri – foræret de første 100-200 meter, og netop derfor anbefaler vi – til denne fiskeform – en lang fiskestang med en høj kastevægt, da man med en sådan vil kunne kaste rigtig langt.
Hvis der skal rødspætter på krogen, anbefaler vi sandorm, børsteorm eller små sildestykker som agn.
I forhold til endegrej er det ikke tosset, hvis du bruger farverige perler, lidt glimmerskiver samt et par spinnerblade. Dette hænger sammen med, at rødspættens syn er rigtig godt, og at den jager med øjnene. Lidt blikfang skader derfor ikke!
Hvor længe varer rødspætte-sæsonen?
Rødspætte-sæsonen starter i april og slutter til november.
De bedste måneder er dog alle dem, der ligger imellem april og november, altså maj, juni, juli, august, september samt oktober.
Tjek gerne vores fiskekalender, hvis du vil danne dig et grundigt overblik over, hvornår de forskellige fiskearter kan fanges i Danmark.
Vær opmærksom på disse regler
Fisker du udelukkende efter rødspætter ved de danske kyststrækninger, skal du ikke bekymre dig om nogen fredningstid.
Det skal du dog muligvis, hvis du forsøger dig i brakvandsområder, hvor det også vil være muligt at møde rødspætten.
I nogle ferskvandsområder er rødspætten nemlig fredet i visse perioder. Du vil på fiskeristyrelsens hjemmeside kunne se, om det er tilfældet for det område, du fisker i.
Mindstemål
En regel, som du dog skal være opmærksom på, uanset hvor du fisker, er reglen om mindstemål. Mindstemålsreglerne for rødspætten varierer en smule afhængigt af område.
Herunder følger et overskueligt skema, hvor du kan se mindstemålene for rødspætter i de forskellige områder, hvor den kan fanges.