Karpe

Karpe – hvor, hvordan og hvornår kan de fanges i Danmark?

En karpe er ikke blot en flot og majestætisk fisk at kigge på, for den kan også være et spændende bekendtskab for lystfiskere, som vil prøve kræfter med udfordringen at hive en karpe i land. Der gælder ingen regler for karpefiskeri, men der er bred enighed om, at fiskeri efter karper er efter Catch and Release princippet. Vil du vide mere om karpefiskeri, kan du finde masser af nyttig viden i denne artikel.

Karpe er en overordnet betegnelse for en type af fisk, som ikke spiser andre fisk, men i stedet lever af at suge dyreplankton, insekter, planter og lignende op fra bunden. Af karpearter, som du kan finde i Danmark, er spejlkarper, læderkarper, græskarper og skælkarper. Fisker du i naboens havedam, kan du endda fange en farvestrålende Koi karpe.

Karper hører ikke naturligt til i Danmark, men når der alligevel er karper i visse danske søer, moser og damme, er det fordi karpen er blevet sat ud – typisk af karpefiskere med henblik på senere fangst. 

Må man spise karpen, hvis man fanger den?

Dette spørgsmål er udbredt, og især de lystfiskere, som fisker for at få fisk med hjem til aftensmaden, er interesserede i, om man må spise karper. 

Desværre er der ikke noget entydigt svar på spørgsmålet, for det afhænger af en række faktorer.

Først og fremmest kan vi slå fast, at det ikke er forbudt at spise karpe i Danmark, hvis man får en sådan på krogen. Karpen er nemlig ikke hjemmehørende i Danmark, hvorfor der ikke gælder regler om fredningstid eller mindstemål – der er så at sige helt frit spil, når det kommer til karpefiskeri.

Men så er der vel ikke noget problem, tænker du måske. 

Men det kan der faktisk være. Da karpen ikke naturligt hører til i Danmark, er den derfor som regel blevet sat ud. Når karper sættes ud i søer, moser og damme, er det typisk fordi de skal fanges af karpefiskere, for hvem det handler om selve fangsten og ikke at spise fisken bagefter. Derfor vil karpefiskeren sætte fisken ud igen, så andre også kan få fornøjelse af at fange den.

Hvis du hiver karpen i land og spiser den, kan den af gode grunde ikke blive fanget af andre, og da karper kan have svært ved at formere sig, risikerer man, at der til sidst er helt støvsuget for karper i vandet. 

Nogen vil mene, at det er god skik at sætte karpen ud igen, imens andre vil sige, at du med god samvittighed kan spise den. I sidste ende er det din egen samvittighed og tilgang til karpefiskeri, som er afgørende – og så skal du naturligvis være opmærksom på eventuelle regler, hvis du fisker i private fiskevande.  

Hvor kan man fange karper?

Karper lever i ferskvand, så du du finder dem i søer, moser, damme og lignende, hvor de er blevet sat ud. Karper foretrækker en blød bund, hvor de kan begrave snuden for at søge efter mad. De trives desuden også rigtig godt i vand med planter både over og under vandet, så fisk efter karper i vand med åkander og lignende.

Karper, som sættes ud i en fin og klar sø, vil med tiden gøre vandet uklart, da den spiser dyreplankton, som er med til at holde søen ren, og så roder karpen rundt i bunden af søen, så der hvirvles mudder op og gør vandet grumset. 

Hvornår kan man fange karper – hvornår er det sæson?

Dine chancer for at fange en karpe er størst i de varme måneder af året. Når det er koldt og vandet kommer under 6 grader, vil karpen blive inaktiv og næsten helt stoppe med at spise. Det kan være svært at lokke karpen til at bide på krogen, hvis den ikke rigtigt har nogen appetit. 

Om sommeren, helt specifikt når vandtemperaturen er over 6 grader, er karpen dog til at fange. Især i det sene forår, om sommeren og i det tidlige efterår er der gode fangstbetingelser. 

Hvordan fanger man karper?

Da karpen er en fisk som bevidst hentes ind og indføres i den danske natur, har vi herhjemme ikke vores egen stolte tradition indenfor karpefiskeri. Derfor har mange kigget til udlandet, hvor man blandt andet har ladet sig inspirere af metoder fra England, hvor de har mere erfaring med karpefiskeri. 

Helt grundlæggende er alt fiskeri efter karper en form for medefiskeri. Det vil sige, at man fisker på bunden med tunge lod. Det kan dog også lade sig gøre at fange en karpe med flåd. 

Det rigtige udstyr til karpefiskeri

En karpe kan blive stor. En velvoksen karpe kan komme over 40 kg, og kan således være lidt af en udfordring for både overarme og udstyr. Karpen betragtes tilmed som lidt af en fighter, og med sin store størrelse kan du med sikkerhed forvente, at den kæmper en brav kamp for ikke at blive hevet i land. 

Særligt når man fisker efter karper, er det derfor vigtigt, at udstyret er i orden.

Fiskestang til karpefiskeri

Først og fremmest skal du, hvis du er seriøs omkring karpefiskeri, have en god stang til formålet. Her skal du have fat i en såkaldt ‘Specimen-stang’, som er skabt til decideret karpefiskeri. 

En god fiskestang til karpefiskeri har typisk en standardlængde på 12′ eller 13′ – det vigtigste er dog, at stangen fungerer til din fiskestil og teknik.

Shimano har adskillige gode stænger til karpefiskeri i deres produktportefølje, ligesom du heller ikke går galt i byen med en fiskestang fra Ron Thompson.

Tryk på knappen nedenfor og se hvilke fiskestænger, som er velegnede til at fange karper med.

Fiskehjul til karpefiskeri

Selv den bedste fiskestang er ikke meget værd, hvis ikke den er udstyret med et lækkert fiskehjul. Ligesom det er tilfældet med stangen, bør fiskehjulet også være specifikt egnet til fangst af karper, som jo kan være ret markante i størrelse og vægt. 

Vi anbefaler, at du vælger et fiskehjul med baitrunner, så du kan gøre fiskeriet lidt nemmere for dig selv.

Vi er, ligesom de fleste andre, rigtigt begejstrede for fiskehjul fra Shimano, så tryk på knappen nedenfor og se hvilke fiskehjul fra den populære producent, som egner dig eminent til at fange karper.

Regler for karpefiskeri

Karper er ikke hjemmehørende i dansk natur, hvorfor der ikke gælder regler for fiskeri af disse. Dog er der en del normer forbundet med karpefiskeri, og spørger du entusiastiske karpefiskere, vil de med sikkerhed sige, at det under ingen omstændigheder er i orden ikke at sætte karpen ud igen, efter man har fanget den. 

Der er rimelig bred konsensus om, at karpefiskeri foregår efter Catch and Release princippet, da der eller vil blive tyndet ud i mængden af karper i dansk fiskevand.

I sidste ende er det et spørgsmål om egen holdning til karpefiskeri, for der er ingen gældende regler – det kan der dog være, hvis du fisker i privatejet fiskevand. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright - info@fishntips.dk - CVR: 40153063