Havkat

Havkat – hvor, hvordan og hvornår kan de fanges i Danmark?

Havkatten ser måske ikke så lækker ud, men bag det grumme ydre gemmer sig hvidt og saftigt kød med en karakteristisk sødme, som gør havkatten til en populær spise. I denne artikel kan du blive klogere på havkatten, når vi blandt andet fortæller hvordan, hvornår og hvor man fanger havkat. 

En veltilberedt havkat kan sende de fleste i himlen allerede ved første bid, så skindet må i dén grad siges at bedrage på havkatten, som med sit kraftige og stærke kæbeparti ser mere frygtindgydende end appetitlig ud. De stærke kæber bruger fisken til at knuse skalddyr, krabber, muslinger og snegle med lethed. 

Havkatten kan gå helt ned på 400 meters dybde, hvor den støvsuger havbunden for sin hårde kost, hvilket kan gøre den svær at fange for en almindelig lystfisker udstyret med en fiskestang. Man finder hovedsageligt havkatten nær Danmark i Nordsøen og i Kattegat. Generelt gælder det, at jo længere syd på man kommer, des færre havkatte vil der være.

Kær fisk har mange navne

At kalde havkatten for kær er måske at give den lige rigeligt med kredit, men den anden del – altså at den har mange navne – er faktisk god nok. 

Havkatten kaldes blandt andet for havets ulv, fordi den er indehaver af et frygtindgydende udseende og et skræmmende hårdt bid. Hos fiskehandleren vil du dog ofte skulle bede om koteletfisk, hvis du vil have havkat med hjem. Og så er der det engelske navn for fisken, ‘catfish’, som også er navnet på et amerikansk tv-program.

Samtlige navne dækker dog over den samme fisk, og for nemheds skyld vil vi i resten af artiklen kalde den for havkat.  

Hvordan smager havkat?

Havkat er en ganske populær spise, hvilket naturligvis skyldes, at den smager herligt. 

Kødet er hvidt, saftigt og fast, og så har det en karakteristisk sødme og en ganske mild fiskesmag. Havkat spises især som filet eller kotelet, men kan faktisk også tilberedes som en steak.  

En havkat-filet kan vendes i mel, salt og peber og herefter steges herligt sprød på en pande. Brun sauce, bløde løg og kartofler går herligt sammen med veltilberedt havkat.

Hvordan fanger man en havkat?

Havkatten kan være en smule udfordrende at få på krogen, da den tilbringer det meste af tiden på bunden – gerne på 400 meters dybde – hvor det kan være svært at nå den med en fiskekrog. 

Vil du fange en havkat, skal du være tålmodig og rolig, for fisken er relativt langsom til at bevæge sig. Du bør derfor forsøge at fiske med rolige bevægelser, og generelt være tålmodig. Havkatten er desuden også meget forsigtig med at åbne gabet og bide på.

Og pas så på hvis det lykkes at få en havkat hevet i land – fisken er kendt for at blive muggen over at blive fanget, og kan derfor finde på at bide sig fast i, hvad end der måtte være indenfor rækkevidde – er det tilfældigvis din hånd, vil det formentlig kunne mærkes i dagevis efterfølgende!

Det rette udstyr

Ligesom når du skal fange en hvilken som helst anden fisk, er det en fordel at benytte det rigtige udstyr og det rette agn. Skal du fange en havkat, anbefaler vi en trekroget pirk, hvor du med fordel kan bruge en luns issing, ulk eller torsk som madding.

Havkatten kan desuden veje helt op til 28 kg, så udover at dine overarme kommer på prøve, vil din fiskestang, dit fiskehjul og snøren også komme på prøve – sørg derfor for at disse er stærke og holdbare, så du ikke taber havkatten igen, hvis du endelig får en på krogen. 

Linen bør være minimum 0,50-0,70 mm i tykkelse, så den ikke knækker under den potentielt store belastning. 

Hvor kan man fange havkat?

Havkatten findes i de fleste farvande omkring Danmark, men det er især i Nordsøen og Kattegat, du finder de bedste fangstbetingelser. 

Hvornår kan man fange havkat?

Det er højsæson for havkatfiskeri fra maj til oktober. Der gælder ingen fredningstid for havkatte, hvorfor du principielt kan fiske efter den hele året rundt – de bedste betingelser får du dog i sommermånederne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *