Makrel - Guide til makrelfiskeri

Makrel – Guide til makrelfiskeri: hvor, hvordan og hvornår kan de fanges i Danmark?

Makrellen er en hurtigsvømmende og velsmagende lille fisk, som ofte findes i store stimer. Om sommeren bevæger enorme stimer af makrel sig nærmere kysterne, hvor de jager småfisk og skalddyr og særligt på dette tidspunkt, er der gode fangstmuligheder for lystfiskere. Bliv klogere på makrelsæsonen og meget andet i denne artikel, hvor vi fortæller hvor, hvordan og hvornår makrel kan fanges i Danmark.

Når makrellen ikke er i tomat, lever den i store stimer nær havoverfladen. Om sommeren går makrellen på jagt nær kysten, hvor der derfor er gode fangstbetingelser for lystfiskere. 

Den torpedo-lignende form på makrellen er ikke kun til pynt, for den lille hurtigsvømmer kan opnå ganske høje hastigheder i vand. Selvom makrellen måske ikke ser specielt faretruende ud, er den et frygtindgydende møde for småfisk og skalddyr, som må kæmpe en brav kamp, hvis de skal undgå at blive til makrelføde. 

Makrellen er populær som spise, men bliver hurtigt dårlig efter fangst, da fedtet i makrellen bliver harskt, når det kommer i kontakt med ilt. Makrellen spises derfor ofte straks, medmindre den bliver røget eller ender i en dåse med tomatsovs, så den kan smøres på rugbrød senere hen. 

Hvor kan man fange makrel?

Om vinteren befinder makrellen sig på dybt vand, og kan derfor være vanskelig at fange. Om sommeren vil der dog være gode fangstbetingelser, da makrellen i store stimer bevæger sig nær kysten for at jage. Makrellen kommer sjældent helt ind til land, men holder sig ved kystnære områder, hvor der er relativt dybt.  

Vil du have gode chancer for at fange en makrel, skal du derfor fiske fra havn og mole. Det kan også være en fordel at sejle lidt længere ud fra kysten i en båd.

Nedenfor kan du se, hvilke steder i Danmark du har bedst muligheder for at fange makrel. 

Makrel - Gode steder at fange makrel

Hvornår kan man fange makrel?

I de kolde vintermåneder vil makrellen befinde sig på dybt vand, hvorfor den er tæt på umulig at få på krogen. 

Når det bliver varmere i vejret og vandet, vil makrellen dog begynde at søge ind mod kysten for at jage føde. Du har gode chancer for at fange makrel fra maj til december, men de bedste fangstbetingelser er fra juli til oktober, hvor det er højsæson for makrelfiskeri. 

Du kan blive klogere på fiskesæsonen her

Hvordan fanger man makrel?

De bedste betingelser for at fange makrel får man fra moler i sommermånederne fra juli til oktober. 

Fiskestangen, som du skal bruge til at fange makrel, skal have fornuftig kasteevne, så du både kan kaste med en eventuel pirk og løfte makrellen op, hvis du får en på krogen. Stangens kastevægt skal være op til 30-60 gram. 

Vi anbefaler et solidt fastspolehjul, som sammen med en stærk nylon– eller fletline skal have en tilpas høj brudstyrke, så du kan løfte makrellen op. Brudstyrken skal som minimum være på 7 kg.

Du kan fange makrel med flue, blink, pirke eller en sildestrimmel på en trekrog.

Fisker du med makrelforfang og pirk, kan du være heldig at få helt op til 6 makreller på krogen på én gang. For en almindelig fiskestang kan det være voldsom belastning, hvis man tilmed skal hive fiskene ekstra højt op, fordi molen er høj – sikrer dig derfor, at stangen kan klare mosten, eller overvej at nøjes med tre kroge på forfanget. 

Regler for makrelfiskeri

Ligesom det er tilfældet for de fleste andre fisk i Danmark, kan du ikke blot fiske løs efter behov. Du skal være opmærksom på følgende:

  1. Mindstemål – I Nordsøen (herunder også Limfjorden og Ringkøbing Fjord) er de gældende mindstemål for makrel på 30 cm. I Kattegat er mindstemålet 20 cm.
  2. Fredningstid – Der gælder ingen regler om fredningstid for makrel, så du kan med god samvittighed fiske efter dem året rundt.
  3. Fisketegn – Du skal – ligesom hvis du fisker i andre offentligt tilgængelige fiskevande – kunne fremvise et gyldigt fisketegn. Kan du ikke det, risikerer du en afgift på 750 kr. Læs mere om fisketegn her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright - info@fishntips.dk - CVR: 40153063