Sandart – hvor, hvordan og hvornår kan denne fanges i Danmark?

Sandarten er en relativt stor fisk, som trives i uklare søer. Den betegnes som ganske lyssky og er kendetegnet ved at bruge sit fremragende nattesyn, når den jager mad. I Danmark har fisken udviklet sig til at blive et ganske populært fiskemål blandt lystfiskere, og i artiklen her kan du blive klogere på, hvor og hvornår du kan møde sandarten. Derudover fodrer vi dig også med lidt tips angående, hvilket grej der egner sig særligt godt til sandart-fiskeri.

Sandarten er i familie med aborren og kan betegnes som en udpræget rovfisk. Den kan blive op til en meter lang og opnå en kampvægt på lige omkring 10 kg.

Selvom fisken kan mødes mange steder i Danmark, er den oprindeligt ikke en del af den danske natur. Samtlige nulevende sandart-bestande i Danmark stammer ganske enkelt fra udsætninger.

Hvorhenne kan man fange sandarter?

Selvom sandarten ikke forekommer naturligt i de danske søer, vil det faktisk være muligt at støde på denne fisk i langt de fleste landsdele.

Først og fremmest vil du kunne møde fiskearten i en række søer, men derudover vil du også kunne støde på den i en række vandløb samt fjorde. 

Ikke så overraskende er der nogle områder, hvor chancerne for at fange sandarter er større end andre. Hvis du vil give dig selv de bedste kort på hånden i forhold til at fange sandarter, skal du forsøge dig i sjællandske søer, fynske søer eller østjyske søer. 

Og hvorfor så det?

Jo, det skyldes, at både Fyn, Sjælland og Østjylland har en række rigtig store søer, der via vandløb er forbundet med andre søer, og at sandarten i disse områder har spredt sig til samtlige forbundne søer.

Du vil sikkert gerne have et par navne på konkrete søer, fjorde, åer eller vandløb, hvor sandarten kan mødes, og det disker vi selvfølgelig hellere end gerne op med:

  • Suså
  • Gudenå
  • Randers Fjord
  • Flade Sø
  • Furesø.

Hvis disse søer ikke er tilstrækkeligt for dig, har vi såmænd også kreeret et kort, hvorpå vi har markeret alle de områder, hvor du vil kunne møde sandarter.

Grejtips – hvilket grej skal jeg bruge til sandart-fiskeri?

Ikke så overraskende findes der naturligvis noget grej, der egner sig bedre til sandart-fiskeri end andet. 

Lad os starte med at kigge på, hvilket agn du bør bruge.

Svaret på dette spørgsmål afhænger faktisk af, hvornår du fisker efter sandarter. Hvis du gør det om sommeren, anbefaler vi altid naturligt agn, mens du om vinteren vil kunne drage fordel af at bruge kunstagn.

Dette skyldes, at vandet om sommeren som regel er meget mere grumset end om vinteren, og derfor vil sandarten lettere kunne få øje på dit kunstagn om vinteren, mens det om sommeren skal være duften, der tiltrækker fisken.

Hvilket forfang?

Sandarten er en fiskeart, der ikke har behov for at visitere Louis Nielsen. Sagt på en anden måde: Sandartens syn er rigtig godt, og  derfor bør du anvende forfang af fluorocarbon på mellem 0,7-1 mm.

Jigs og woblere plejer at være effektive 

Da sandarten er en ret så stationær fisk, plejer det at være rigtig effektivt at fiske med jigs eller woblere.

Hvor længe varer sandart-sæsonen?

Sandart-sæsonen starter i juni og løber helt ind til december. Med undtagelse af september og oktober er mulighederne for fangst rigtig gode i samtlige måneder, hvor sæsonen løber. 

Hvis du ønsker at skabe et solidt overblik over sæsonerne for de forskellige fisketyper, så tjek vores fiskekalender

Hvordan fanger man sandarter?

Der findes to populære måder, hvorpå man fanger sandarter.

Den ene foregår fra en båd. Her fiskes der på dybt vand, og her bruges som regel woblereblink eller spinnere

Den anden måde foregår fra bredden, hvor der på klassisk manér fiskes med fiskestang. Her er det vigtigt sørge for at fiske med en vis dybde, da sandarten typisk befinder sig på ret dybt vand.

Vær opmærksom på disse regler

Hvis du går på jagt efter sandarter, bør du være opmærksom på en række regler. 

Først og fremmest skal du være opmærksom på, at fisken i skrivende stund er fredet hele maj. 

Derudover bør du holde dig for øje, at der gælder et minimumsmål på 50 centimeter for sandarten. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright - info@fishntips.dk - CVR: 40153063