Havørred

Havørred – hvor, hvordan og hvornår kan de fanges i Danmark?

En havørred er et ganske populært fiskemål blandt danske lystfiskere, hvilket i høj grad skyldes havørredens tilgængelighed samt fine smag. I artiklen her kan du blandt andet blive klogere på, hvor chancerne for at fange havørreder i Danmark er størst. Derudover fodrer vi dig med gode tips til, hvilket grej du bør bruge, når du fisker efter havørreder.

Havørreden er den havvandrende form af arten ørred. Den kan fanges i mange forskellige områder i Danmark og trives som regel bedst i vand, der er omkring 8-13 grader. 

Havørreds smag minder en del om laksens, hvorfor det ikke er helt forkert at sige, at havørreden smagsmæssigt appellerer rigtig bredt. 

Med en havørred er der i øvrigt rigtig mange variationsmuligheder, når det kommer til tilberedning. Denne kan nemlig både steges, dampes, ryges og grilles.

Inden havørreden kan tilberedes, skal den dog fanges, og i det kommende afsnit dykker vi ned i, hvorhenne du kan dette. 

Hvor kan man fange havørreder?

Uanset hvorhenne i landet du måtte bo, vil du ikke skulle rejse særligt langt for at komme til et sted, hvor chancerne for at fange en havørred vil være rigtig gode.

Som tidligere bemærket er tilgængeligheden af denne fisk nemlig rigtig høj i Danmark. Faktisk kan du støde på havørreden langt de fleste steder i Danmark, hvor der er kyst. 

Havørreden stiller dog nogle få krav til sine opholdssteder. I køberkartoteket ud fra havørreden står der nemlig følgende ønsker:

  • Mørkt gulv
  • Tang i kælderen
  • Rigeligt med føde i lokalområdet.

Med andre ord betyder det, at du ikke vil møde mange havørreder, hvis du fisker et sted, hvor der er sandbund.

Selvom havørreden kan fanges mange forskellige steder i Danmark, er der naturligvis nogle områder, hvor fangstmulighederne er bedre end andre, og et af de mest populære områder blandt lystfiskere, der er på jagt efter havørreder, er Limfjorden.

Foruden at være et godt habitat for havørreder byder Limfjorden desuden også på mange naturskønne områder, hvilket jo kun er et stort plus.

Foruden Limfjorden er mulighederne for at fange havørreder gode i følgende områder:

Grej-tips – hvilket grej er bedst til havørred-fiskeri?

Havørreder kan fanges med meget forskelligt udstyr. Uanset om du fisker med en fluestang, en spinnestang eller naturligt agn, vil du kunne lykkes med at fange en havørred.

Brug gerne store fluer

Havørred-sæsonen er ganske lang, hvorfor det vil være muligt at fange denne fiskeart i både foråret og efteråret. I disse perioder vil vandet, du fisker i, typisk være uklart samt koldt, og netop derfor vil det – særligt i disse perioder – være en fordel at fiske med synkeline samt store fluer i tydelige farver.

Brug et velvalgt blink

Markedet for blink minder efterhånden om markedet for kvindetøj, hvad angår variationsmuligheder. Når det kommer til blink, er der nemlig også noget for enhver smag og ethvert behov, og det er kun fedt! 

At der findes så mange forskellige blink, som tilfældet er, giver faktisk rigtig god mening, hvis man ved lidt om fiskeri. Hvordan ens blink bør være og se ud, afhænger nemlig i høj grad af formålet med ens fiskeri.

Hvis formålet er at fange havørreder fra kysten, bør man vælge et langt, smalt blink, der efterligner tobiser. Et fint alternativ til et sådant blink er i øvrigt kystwoblere.

Hvornår kan man fange havørreder?

Havørred-sæsonen er dejligt lang og starter i princippet allerede i februar og slutter først til november. 

Selvom det kan lade sig gøre at fange havørreder i både februar og november, er de to måneder dog ikke ligefrem dem, hvor chancerne for fangst er størst.

De bedste måneder er derimod marts, april, maj, august, september og oktober.

Når det kommer til tidspunktet for at fange havørreder, er årstiden ikke det eneste, der har betydning. Også dagstidspunktet spiller en rolle i forhold til ens chancer for at opnå fangst 

Som regel vil havørreder være mest aktive i aften-, natte- og morgentimerne, hvorfor det selvsagt også vil være de tidspunkter på døgnet, hvor du vil have de største chancer for at hale en eller flere havørreder i land.

Se også vores fiskekalender, hvor du kan blive klogere på indeværende fiskesæson.

Vær opmærksom på disse regler!

Vær opmærksom på disse regler

Fisker du efter havørreder, skal du være opmærksom på, at denne art i en periode er fredet – nærmere bestemt fra den 16. november til den 15. januar. Det gælder dog kun for farvede havørreder, altså gydemodne havørreder.

I en række områder er havørreden fredet hele året. Det gælder følgende områder:

  • Ringkøbing Fjord
  • Nissum Fjord
  • Stadil Fjord
  • Von Å.

Derudover skal du være opmærksom på, at der gælder mindstemål-regler for havørreder.

I Danmark er mindstemålet på en havørred 40 centimeter. Med andre ord skal du sætte mindre havørreder fri, sæt du haler sådanne i land.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright - info@fishntips.dk - CVR: 40153063