Aborre – hvor, hvordan og hvornår kan de fanges i Danmark?
En aborre er en almindelige ferskvandsfisk, som findes i stort set alle søer, damme og vandløb i Danmark. I denne artikel kan du blive klogere på den 20-30 cm lange rovfisk med de velkendte striber på siden. Læs hvor, hvordan og hvornår du kan fange aborre i Danmark.
Hvis man fisker i ferskvand herhjemme, er det svært at komme uden om aborren, som er at finde i stort set alle søer og vandløb. Den store udbredelse af fisken og den herlige smag gør aborren til et yndet fangstmål for mange lystfiskere. Trods sin beskedne størrelse kan aborren give de fleste lystfiskere kamp til stregen, hvilket gør fangsten endnu mere tilfredsstillende.
Det er ikke kun i Danmark, det er svært at komme uden om aborren, for også i næsten hele Europa og det nordlige Asien er aborren yderst udbredt. Selvom aborren trives bedst i ferskvand, kan den også langs Østersøens kyster og i fjorde befinde sig i brakvand.
Er du heldig at få en aborre på krogen, kan den tilberedes på flere forskellige måder. Aborren kan bages i ovnen, paneres og steges på panden eller endda røges.
Indholdsfortegnelse
Hvor kan man fange aborrer?
Spørgsmålet burde måske snarere være, hvor man ikke kan fange aborrer, for den lille rovfisk er at finde i stort set alle søer og større åer i Danmark. Aborren findes som udgangspunkt i ferskvand, men trives også udmærket i brakvand, hvorfor de også kan fanges i fjorde, hvor årer ender ud i saltvand.
De fleste vælger at fiske efter aborre i søer, hvor man også kan isfiske, hvis man har lyst til det. Særligt i vintermånederne kan man med fordel fiske efter brakvandsaborrer, som er trukket ind i åer.
Hvordan fanger man aborre?
Aborren vil som udgangspunkt være lettest at fange ved højtryk (typisk når der er godt vejr), da den her vil jage tættere på vandoverfladen, end hvis der er lavtryk (typisk dårligt vejr). Håber du på at fange en en aborre, bør du derfor vælge en dag med godt vejr for at øge dine chancer for fangst. Er vejret kedeligt og gråt, kan du med fordel fiske på bunden, hvor aborren sandsynligvis befinder sig.
Aborren er en rovfisk og bider på stort set al madding, som den kan have i sin mund. Noget udstyr er dog bedre end andet, hvis du håber på at få en aborre på krogen.
Det rigtige udstyr til at fange aborre
En af årsagerne til aborrens popularitet blandt lystfiskere er, at den kan fanges på adskillige måder, hvorfor de fleste kan være med uanset erfaring, niveau, fiskestil og udstyr.
Aborrefiskeri kan foregå med spinnere, hvor man aktivt kaster linen ud efter aborren, eller som medefiskeri, hvor agnet kastes i vandet, hvorefter man blot venter på, at aborren finder den og bider på.
Agn til aborrefiskeri
Som vi allerede har nævnt, er der flere måder at fange aborre på, og om man foretrækker den ene eller den anden måde, er oftest et temperamentsspørgsmål. Vi ved dog, at især fiskeri med spinner er populært til fangst af aborre.
Aborren er en rovfisk og tiltrækkes derfor især af bevægelserne fra spinnere, som har en nærmest magisk virkning på fisken.
Den rigtige fiskestang er én ting, for vil du virkelig have succes med at fange aborrer, skal du have spinnere at sætte for enden af linen, for spinnere er, som vi allerede har nævnt, helt uimodståelige for en aborre, som med stor sandsynlighed vil lade sig friste og bide på.
Udvalget af spinnere er stort, men især spinnere fra ABU er populære og effektive.
Spinnerne kan købes enkeltvis eller i sæt med flere, ligesom de kommer i flere prisklasser.
Udover spinnere kan man fiske med et væld af andet endegrej. Aborren er nemlig ikke kræsen og bider gerne på lidt af hvert. Jigs og blink er også rigtigt fine til aborrefiskeri – især hvis bevægelserne i vandet fra endegrejet virker levende og autentiske. Det en fordel at vælge farverige blink, da disse ofte er uimodståelige for den sultne rovfisk.
Er du mere til levende agn, kan man også fiske med regnorm eller fjordrejer. Særligt sidstnævnte er yderst effektive!
Aborre-sæson – hvornår kan man fange aborre?
Særligt mellem april og oktober er der gode fangstmuligheder, men ellers kan aborrefiskeri foregå året rundt – hvilket er en af årsagerne til, at fisken er så populær, som den er.
De bedste fangstbetingelser oplever man om sommeren, hvor aborren svømmer på lavere vand for at jage byttefisk og insekter.
Til efteråret trækker aborren igen mod dybere vand og bliver derfor lidt vanskeligere at fange, og når det bliver vinter skal du for alvor ned på dybt vand – eventuelt gennem is hvis søen er frosset til.
Når temperaturen så småt begynder at stige om foråret, og vandtemperaturen kommer over 4 grader, begynder aborren at røre på sig igen. I takt med at temperaturen stiger yderligere hen imod sommeren, vil det blive nemmere og nemmere at få bid.
Om foråret vil aborrer desuden også være tykke, da de nu er klar til at gyde i løbet af april. Fanger du en aborre som endnu ikke har været i gang med at gyde, bør du sætte den ud igen, så slægten kan føres videre. På den måde er du med til at sikre, at der også er fisk at fange næste år.
Bliv klogere på fiskesæsonen med vores fiskekalender, som du finder her.
Regler for aborrefiskeri
Aborren er, som vi allerede har nævnt adskillige gange, en populær fisk bland lyst- og sportsfiskere. En af årsagerne til populariteten er, at reglerne for fangst af aborre er relativt simple.
- Fredningstid – Der er ingen fredningstid på aborre, som derfor kan fanges året rundt.
- Mindstemål – I saltvand er mindstemål for aborre 20 cm. I ferskvand er der ingen mindstemål.
- Frivillige fiskeregler – I visse søer er der indført fangstbegrænsninger på, hvor mange aborre man må tage med hjem pr. dag. Ligeledes er der i nogle søer indført frivillige mindstemål.