Gedder – Hvor, hvordan og hvornår kan de fanges i Danmark?

Gedden er en ganske almindelig fisk i alle større og mindre ferskvandsområder i Danmark, og blandt andet fordi den findes mange forskellige steder, er den blevet et populært fiskemål. I artiklen her kan du blive klogere på en række af geddens karakteristika, samt på hvor, hvordan og hvornår den kan fanges i Danmark.

Personligt tror jeg, at enhver geddemor jævnligt forsikrer sine unger om, at det nu engang er det indre, der tæller. Gedden er nemlig ikke ligefrem den fisk, der har vundet flest skønhedskonkurrencer. Den har nemlig et lidt ækelt udseende. 

Den er blandt andet kendetegnet ved at være grøn med gule marmoreringer. Derudover er et centralt karakteristika dens flade hoved, hvorpå der sidder en rigtig, rigtig stor mund, som er fyldt med rækkevis af spidse tænder.

I Danmark er gedden – trods sine manglende æstetiske kvaliteter – et yderst populært fiskemål, hvilket dels skyldes geddens store tilgængelighed, men også det faktum, at gedder typisk bliver ret store, hvorfor der er noget prestige forbundet med at hive sådanne i land. Det er langt fra unormalt, at en gedde bliver over en meter lang eller opnår en kampvægt på over 12 kg.

Hvor kan man fange gedder?

I Danmark vil du kunne fange gedder i de fleste søer, større vandløb samt en række brakvandsområder. Med andre ord kan du altså fange gedder rigtig mange steder i vores lille rige.

Ikke så overraskende findes der dog en række områder, hvor chancerne for geddefangst er ekstraordinært gode. 

Herunder har vi oplistet en række af de bedste af disse:

  • Gudenåen
  • Skjern Å
  • Tryggevælde Å
  • Bredningen
  • Stege Nor
  • Præstø Fjord
  • Ringkøbing Fjord
  • Stadil Fjord
  • Vonå.

Grejtips – hvilket udstyr skal du bruge til geddefiskeri?

Du kan fiske efter gedder på mange forskellige måder, og vi vil hverken umiddelbart hævde eller konkludere, at nogle måder er bedre end andre.

Uanset hvilken metode du benytter til geddefiskeri, vil vi dog anbefale en fiskestang med en kastevægt på op til 60 gram. Har du sådan en stang, vil du nemlig kunne fiske med mange forskellige typer agn.

Med nogle typer agn er en lang stang sagen

Hvis du holder af at fiske med agnfisk, såsom smelt, sild eller skalle, bør du investere i en lang stang, hvis du ikke allerede har en. Vores anbefaling er en stang på mindst ti fod.

Og hvorfor så det? 

Jo, det skyldes, at en lang stang vil give dig mulighed for at udføre kast i bløde bevægelser, hvilket er afgørende for, at ovenstående typer agnfisk ikke falder af.

En kort(ere) stang kan også være sagen

Hvis du ynder at fiske med woblerespinnere eller jerkbaits, så er en kort(ere) fiskestang sagen. Med disse endegrejstyper anbefaler vi en stang på mellem seks og ni fod. 

Til geddefiskeri anbefaler vi et spinnehjul eller et multihjul, blandt andet fordi disse hjultyper sædvanligvis er ret modstandsdygtige.

En kraftig line er et must!

Da gedder typisk er tunge, store og stærke, får du brug for en kraftig line. Hvis du sædvanligvis fisker med fletline, skal denne være mindst 0,20 mm. For enden af din line bør du anbringe forfang af stål eller tykt fluorocarbon.

Og hvorfor så det?

Det skyldes ganske enkelt, at en gedde har rigtig mange skarpe tænder, hvorfor det er nødvendigt med forfang, der beskytter linen mod disse.

Investér i en tang, hvis du ikke har en

En gedde giver sig sjældent uden kamp til stregen, og når en gedde kæmper for livet er det ikke uhørt, at forfanget ender med at  sætte sig fast inde i gællerne på gedden. 

Sker dette, skal du bruge en tang for at få forfanget ud igen. 

Måske føler du dig fristet af at forsøge at hive forfangselementet ud med dine fingre, men det bør du aldrig gøre, medmindre du gerne vil spille hovedrollen i en splatterfilm. 

Husk på, at en gedde er et rovdyr, og at den har uhyggeligt skarpe tænder. Derfor skal du altid bruge en tang, hvis du skal have noget ud af en geddes gab.

Hvornår kan man fange gedder?

Du vil kunne fange gedder i følgende måneder: april, maj, juni, juli, september, oktober og november. 

De måneder, hvor chancerne for at fange gedder, er allerstørst, er maj, juni, september og oktober.

Klik her, hvis du vil se vores fine fiskekalender, hvor du kan få et overblik over, hvornår chancen for at fange de forskellige fisketyper er størst. 

Vær opmærksom på disse regler!

Vær opmærksom på disse regler

Når det kommer til geddefiskeri, er der en række regler, du skal og bør være opmærksom på.

Først og fremmest er der fredningstiden, der indebærer, at du ikke må fange gedder i ferskvandsområder i perioden 1-30. april. I saltvandsområder – herunder også brakvand – er fredningsperioden lidt længere. Her strækker den sig fra den 1. april til den 15. maj.

Foruden fredningstiden skal du være opmærksom på, at der gælder mindstemålsregler for gedder. 

I både ferskvands- og saltvandsområder er mindstemålet 60 cm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *