Pighvarrens kødkvalitet er i den høje ende, hvilket – kombineret med en relativt høj tilgængelighed i flere danske områder – har gjort denne til et ganske populært fiskemål blandt danske lystfiskere. I artiklen her kan du først og fremmest blive klogere på, hvor og hvornår chancerne for at fange pighvarrer er størst, men derudover byder vi også på inputs til, hvilket grej der er bedst, når man drager på pighvar-jagt.
Pighvarren er med sin næsten cirkelrunde krop, der er forsynet med mange pigge eller benknuder, en fisk, som er rigtig let at kende.
Selvom fisken er let at kende, kan den dog godt være svær at at få øje på, da den har en enestående evne til at kamuflere sig.
At den er dygtig til at kamuflere sig, skal dog ikke skræmme dig, for selvom en pighvar i nogle habitater kan være umulig at få øje på, er den langt fra umulig at fange – slet ikke hvis du har det rette grej.
Hvilket grej vi anbefaler, vender vi tilbage til, når vi har dykket ned i, hvilke områder i Danmark der med rette kan stemples som velegnede til pighvar-fiskeri.
Indholdsfortegnelse
Hvor kan man fange pighvarrer?
Foruden ovenstående karakteristika er et kendetegn for pighvarren, at den holder af kraftig strøm samt fast grusbund. Netop derfor er chancerne for at fange pighvarrer da også størst i en række havområder, der lader sig beskrive af netop disse særtræk.
Hvis du ikke på stående fod har styr på, hvilke havområder der kendetegnes af kraftig strøm og en bund, der mestendels består af grus og sand, kan vi fortælle, at dette gør sig gældende for Lillebælt, Langelandsbælt, Storebælt samt Øresund.
Derudover er der også rigtig mange steder nær Vestkysten, hvor forholdene for pighvar-fiskeri er rigtig gode – særligt omkring Blåvand, Hanstholm og Hvide Sande plejer der at være særdeles gode muligheder for at få en eller flere pighvar(rer) på krogen.
Grejtips til pighvar-fiskeri
Der er naturligvis noget grej, der egner sig bedre end andet til pighvar-fiskeri, og i løbet af dette afsnit vil vi fremhæve en række specifikke produkter samt produktstyper, der har ry for at være særligt effektive, når det kommer til pighvar-fiskeri.
En relativt lang spinnestang er at foretrække
Som udgangspunkt anbefaler vi en spinnestang på 9-10 fod, når der skal pighvarrer på krogen.
Da pighvarrer kan blive relativt store og stærke, anbefales en kastevægt på 30-50 gram, så stangen uden besvær kan håndtere lidt modstand fra de pighvarrer, der bider på. Ligeledes er denne kastevægt en fordel i de måneder, hvor pighvarrerne ikke holder til nær kysten.
En stærk line er en fordel
Blandt andet fordi en pighvar sjældent giver sig uden kamp, anbefaler vi også en stærk line. Nærmere bestemt en line på mindst 0,3 mm.
At en pighvar sjældent giver sig uden kamp er dog blot en af flere årsager til, at linen bør være stærk. En anden årsag er, at de habitater, som pighvar-fiskeri som regel foregår i, kræver en stærk line.
Fisker du med en svag line, vil den nemlig før eller siden knække grundet friktionen i sand- og grusområder
Hvilket agn er effektivt?
Tobis er umiddelbart det mest effektive agn, når det kommer til at fange pighvarrer. Det er dog langt fra den eneste agntype, der kan føre til succes.
Også børsteorm, rejer, krabber, hundestejle, makrel og sild kan få pighvarrer til at bide på.
Bemærk i øvrigt, at pighvar-fiskeri også kan foregå med blink eller flue. Faktisk er et blink ganske anbefalelsesværdigt, da en pighvar har et rigtig godt syn.
Da pighvar – som tidligere bemærket – ikke giver sig uden kamp, gør du klogt i at vælge en spids og robust krog. Om du benytter en enkelt- eller trekrog er ikke så vigtigt igen – det centrale er styrken.
Det sidste grejtip, vi vil give, er, at du bruger specifikt fladfiskeforfang, altså forfang, som på den ene eller anden måde er designet til at sende bevægelser gennem sandbunden med henblik på at lokke pighvarrerne frem.
Pighvar-sæsonen starter i det tidligere forår – som regel omkring april – og løber til slutningen af august eller starten af september.
I de første måneder af sæsonen trækker fiskearten som regel ind mod kysten for at søge føde op til parringssæsonen. Derfor bør du i denne periode ikke kaste linen særligt langt ud.
Dette ændrer sig dog senere på sæsonen, hvor pighvarren igen søger ud på de dybere områder. Dette sker formentlig omkring juni-juli.