Hvilke fisk bør man ikke spise?

Sponsoreret

Der findes en række fisketyper, der ofte indeholder relativt høje koncentrationer af miljømæssige giftstoffer og/eller tungmetallet kviksølv. I artiklen her dykker vi ned i, hvilke fisk der er tale om samt redegør for Fødevarestyrelsens anbefalinger angående indtag af disse fisketyper.

Det forholder sig desværre sådan, at en række større rovfisk kan indeholde miljømæssige giftstoffer og/eller kviksølv. Det være sig blandt andet følgende fisketyper:

  • Rokke
  • Helleflynder
  • Oliefisk
  • Sværdfisk
  • Sildehaj
  • Gedde
  • Aborre
  • Sandart
  • Tunfisk.

Desværre viser det sig, at særligt fisk inden for ovenstående fisketyper, der fanges i enten Østersøen eller norske fjorde, ofte indeholder relativt høje koncentrationer af miljømæssige giftstoffer og/eller kviksølv, og derfor findes der i de nordiske lande konkrete råd, der relaterer sig til indtag af netop disse fisketyper. 

I Danmark står Fødevarestyrelsen bag rådene, som lyder således:

  • Ammende kvinder samt kvinder, der er gravide, og kvinder, som prøver at blive gravide, bør undgå at spise udskæringer af store rovfisk grundet risikoen for et højt indhold af kviksølv. Ydermere frarådes det, at kvinder i denne gruppe spiser mere end én dåse almindelig tun om ugen. Sidst, men ikke mindst bør kvinder i den omtalte gruppe ikke spise mere end 100 gram rovfisk om ugen.
  • Også for børn i alderen 3-14 år er der utvetydige anbefalinger fra Fødevarestyrelsens side angående indtag af de omtalte fisketyper. Anbefalingerne til denne gruppe er nøjagtig de samme som til ammende samt gravide kvinder – dog med den undtagelse, at børn ikke bør spise mere end 25 gram rovfisk om ugen. Med andre ord må gravide kvinder altså spise lidt mere rovfisk på ugentligt basis, end børn må.
  • For børn under 3 år er der endnu mere restriktive anbefalinger end for de to andre grupper. Det anbefales nemlig, at børn under tre år aldrig spiser tun på dåse.

Rå fisk kan indeholde parasitter

Nu hvor vi er i gang med at give fødevareråd relateret til fisk, vil vi her afslutningsvist bemærke, at rå fisk generelt kan indeholde parasitter, hvilket kan forårsage budhindebetændelse.

Derfor skal rå fisk altid bearbejdes, så parasitterne dræbes, inden fisken indtages. 

Man kan forarbejde rå fisk på mange måder, eksempelvis ved stegning, kogning, grillning, saltning samt frysning.

Tak til bmiberegner.dk

Ovenstående artikel er produceret i samarbejde med en række gode folk fra bmiberegner.dk. Vi takker mange gange for hjælpen til udarbejdelsen af artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright - info@fishntips.dk - CVR: 40153063