Regnbueørred

Regnbueørred – hvor, hvordan og hvornår kan de fanges i Danmark?

Regnbueørreden er et populært fangstmål for danske lystfiskere, men den torpedoformede fisk er faktisk ikke hjemmehørende i Danmark, selvom den efterhånden er så udbredt, at den betragtes sådan. Læs mere om hvor, hvordan og hvornår du kan fange regnbueørreder i denne artikel. 

Regnbueørreden stammer oprindeligt fra Nordamerika, men opdrættes i Danmark hyppigt i dambrug, hvor fisken jævnligt undslipper. De undslupne regnbueørreder er så udbredte i danske åer, at fisken betragtes mere eller mindre som en hjemmehørende fiskeart. 

Fordi regnbueørreden ikke officielt er en del af den danske fauna, gælder der ingen regler i forhold til fredningstider eller mindstemål.   

Hvor kan man fange regnebueørred?

Regnbueørreden hører egentlig ikke hjemme i den danske natur – i hvert fald ikke naturligt – så skal man fange en regnbueørred, vil det derfor ofte være i Put and Take søer, hvor fisken ofte sættes ud. Der findes ikke mange Put and Take søer i Danmark, hvor man ikke kan fange regnbueørreder – fisken er nemlig både hårdfør, relativt nem at fange og så vokser den sig hurtigt stor og lækker.

Man kan dog også finde fisken i vandløb i forbindelse med dambrug, da regnbueørreden ofte undslipper sit fangeskab og fortsætter tilværelsen i den fri natur.

Regnbueørreder opdrættes også i havbrug, hvor den ligeledes ofte undslipper.

Vil du fange regnbueørreder, er dine chancer bedst, hvis du fisker i Put and Take. Alternativt kan du forsøge at fiske i nærheden af dam- eller havbrug, hvor fisken med stor sandsynlighed kan være undsluppet. 

Nedenfor finder du vores kort over danske Put and Take søer. Hvis du vil være sikker på, at du kan fange regnbueørreder, kan du med fordel kontakte dem, inden du pakker dit fiskegrej og tager afsted.

Hvordan fanger man regnbueørreder?

Regnbueørreden er på mange måder en nem fisk at fange. Den kræver nemlig ikke nødvendigvis det store kendskab til fiskeri, og da den er at finde i langt de fleste Put and Take søer i Danmark, er fisken yderst tilgængelig. 

Ligeledes kræver det ikke nødvendigvis at du har det nyeste fiskegrej, hvis du vil fange en regnbueørred – men det skader naturligvis ikke! 

Det eneste du skal bruge for at fange regnbueørreder er fiskestang, fiskehjul og fiskeline.

Hvilket agn skal jeg vælge til at fange regnbueørred?

Når du har styr på det grundlæggende udstyr, skal du naturligvis også anskaffe dig agn, så du har noget at lokke fisken med. Her anbefaler vi powerbait og blink.

Powerbait til regnbueørred

Powerbait er en velfungerende klassiker, som stort set altid falder i ørredens smag. Det er derudover oftest netop ørreder som bider på powerbait, så hvis du fisker specifikt efter denne type fisk, er powerbait et klogt valg.

Det er ikke umiddelbart så vigtigt, hvilken powerbait du vælger, for når det kommer til netop denne type agn, er regnbueørreden sjældent kræsen. 

Blink til regnbueørred

Hvis du foretrækker spinnefiskeri, kan regnbueørreden også fanges med blink. De fleste blink er fine til formålet, men gå gerne efter to – syv grams blink, som egner sig godt til fiskeri i Put and Take søer. 

Spinnefiskeri kræver den rigtige teknik, hvis du vil have succes, men det er ikke nødvendigvis svært. Sørg for at hive snøren ind i et tempo som hverken er så lavt, at blinket går til bunden og ej heller så højt, at fisken ikke kan nå at bide på.

Hvornår kan man fange regnbueørred?

Regnbueørreder kan fanges året rundt, men særligt i efteråret, hvor det er højsæson for regnbueørred, er der eminente fangstmuligheder. 

Om sommeren kan det være en fordel at stå tidligt op. Ørreder er nemlig generelt mere dovne, når det er varmt, så vælger du at fiske tidlig morgen eller sen aften, hvor temperaturen er lavere, er fiskene mere tilbøjelige til at bide på. 

Har du ikke noget imod at komme ud i kulden, kan regnbueørreder også fanges om vinteren. Det kræver dog måske, at du har mod på at prøve kræfter med isfiskeri, hvis der er is på vandet.

Regnbueørred

Hvornår er det sæson for regnbueørred?

Særligt fra marts til september er der gode chancer for at fange regnbueørreder. 

Som du kan læse nedenfor, er fisken ikke underlagt regler for fredningstid, og derfor kan du principielt fange regnbueørred året rundt, hvis du har lyst. 

Bliv klogere på årets fiskesæson her.

Mindstemål og fredningstid

Regnbueørreden betragtes ikke officielt som en hjemmehørende fiskeart, da den ikke oprindeligt er en del af den danske natur. Derfor gælder der hverken regler for mindstemål eller fredningstid for regnbueørreden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright - info@fishntips.dk - CVR: 40153063