Havbarsen er en lettere overset fisk, som lever i de danske farvande. Den smager herligt og er ikke så kompliceret at fange, selvom der i nogle kredse er en misforståelse herom. I denne artikel kan du blive klogere på hvor, hvordan og hvornår man bedst kan fange havbars.
Havbars er ikke en fisk, som man ofte hører nævnt iblandt lystfiskere, men det bør der laves om på, hvis du spørger os. Havbarsen er ikke nødvendigvis så kompliceret at fange, men kan være ganske udfordrende at få hevet i land. Den smager ganske lækkert, og så er der gode fangstmuligheder – selv med beskedent udstyr – ved Vestkysten fra Skagen til Søndervig.
Du kan genkende havbarsen på de flotte skinnende sølvfarvede skæld, som får fisken til at skille sig ud fra de fleste andre i havet. Den piggede rygfinde er også et tydeligt tegn på, at det er en havbars, du har fået på krogen.
Er du nysgerrig efter mere viden om havbars, finder du det her i artiklen!
Indholdsfortegnelse
Hvor fanger man havbars?
Havbars holder til i havet, hvor de gerne slår sig ned omkring moler, bunker og høfder. På disse steder har havbarsen nemlig gode muligheder for at jage bytte, da den så at sige kan trænge det op i en krog. Det er dog ikke kun havbarsen, som har gode muligheder for at fange sin aftensmad her, for det samme har du, hvis du fisker efter netop havbars.
En havbars jager desuden ved hjælp af synet, så hvis vandet er grumset og uklart, vil den i mange tilfælde vælge et andet sted at jage. Det samme bør du derfor gøre, hvis du håber at få en på krogen.
De bedste spots til havbarsfiskeri finder du ved den jyske vestkyst mellem Skagen og Søndervig.
På kortet nedenfor kan du se de steder, som især er gode til fangst af havbars.
Hvordan fanger man havbars?
Det sværeste ved at fange havbars er at finde ud af, hvor de holder til. Selve fangsten er kan være dog være lidt af en kamp, men er som udgangspunkt ukompliceret. Som vi allerede har nævnt, vil havbarsen ofte holde til nær moler, bunker, stenrev og høfder, så forsøg at fiske i nærheden af disse.
Vær forberedt på kamp til stregen, for havbarsen er en vaskeægte fighter, som ikke frivilligt lader sig trække i land. Hvis du har erfaring med at kæmpe med makrel eller havørred, ved du nogenlunde, hvad du kan forvente.
Vil du fange havbars, anbefaler vi, at du fisker med blink. Meget gerne lange og slanke blink. Disse vil nemlig ligne sild og tobis, hvilket er populære måltider for havbarsen.
Vælg meget gerne et sølvfarvet blink, som ofte er et hit hos havbars. Er vandet uklart, kan det dog være nødvendigt at benytte et blink med lidt mere farve, så havbarsen kan få øje på det og hugge til.
Havbarsen kan som udgangspunkt fanges døgnet rundt. Den jager typisk tidlig morgen og sen aften, så på disse tidspunkter vil du især have gode chancer for bid.
Du har bedst fangstbetingelser i sommermånederne, hvor havbarssæsonen strækker fra juli til september.
Regler for havbarsfiskeri – fredningstid og mindstemål
I Danmark er mindstemål for havbars på 42 cm. Er fisken mindre end dette, skal den sættes ud igen.
Reglerne for fangst af havbars ændrer sig løbende, men for nuværende er det ikke tilladt at tage fisken med hjem, da fredningstiden for havbars gælder hele året. Du må gerne fange den, men den skal sættes ud igen.