Multe

Multe – Hvor, hvordan og hvornår fanges den i Danmark?

Multen er en stimefisk, som kan være en udfordring at fange for selv de mest rutinerede fiskere. Det kan dog godt lade sig gøre at hive en multe i land, og får man succes, kan man glæde sig til at sætte tænderne i delikat lyst kød, som smager himmelsk. I denne artikel kan du finde svar på hvor, hvornår og hvordan man fanger multer i Danmark. 

Multen er en stimefisk fra Middelhavet, som betegnes som en varmtvandsart. Umiddelbart har multen derfor intet at gøre i danske farvande, men i takt med at havvandet er blevet varmere, har den tyklæbede multe fundet vej til vores længdegrader.

Herhjemme er multen ikke den mest eftertragtede fisk blandt lystfiskere, men i den sydlige del af Europa er fisken utroligt populær at spise. 

Multen kan veje op til 5 kg, og en kampvægt på 3 kg er ikke unormalt for den kompakte planteæder. Multen lever af hovedsageligt af alger, som den finder på havbunden, sten og lignende. Små multer spiser også dyreplankton, men i takt med at fisken vokser, vil kosten bevæge sig i retning af planteplankton. 

Hvor kan man fange multe?

Multen kan fanges ved de fleste danske kyster, hvor den typisk vil være at finde nær sten og stolper, da der på disse vil være føde i form af alger, som multen spiser.  

Det kan være en fordel at fiske i havne og ved moler, hvor man har bedre chancer for at få øje på stimer af multe. Når du er lidt hævet over havoverfladen, er fisken nemmere at spotte, end hvis man står på en flad strand. Når du skal få øje på multe, kan du i øvrigt med fordel iklæde dig et sæt solbriller, da de gør det lettere at få øje på fisken. 

Vær gerne en smule tålmodig, når du spejder efter multen, for stimerne har typisk en rute, som de svømmer. Finder du et sted, som kunne være perfekt for multen, men uden at kunne spotte nogle fisk, kan du med fordel vente 10-15 minutter, da en stime sagtens kan komme forbi for at spise. 

Multen lever som udgangspunkt i saltvand, men kan også findes i brak- og ferskvand. 

Hvordan fanger man multe?

Det er ikke nødvendigvis nemt at fange en multe, men derfor tilfredsstillelsen også tilsvarende højere, hvis man lykkes med at få en på krogen og hive den i land. 

Multen er stærk, hvorfor du kan forvente at få kamp til stregen, hvis den hugger. Den har en blød mund, som ofte ender med at rive sig af krogen i kampens hede. 

Slutteligt kan det være en udfordring at lokke den fredelige planteæder til at bide på. Det kan dog godt lade sig gøre, hvis man benytter den rette teknik. 

Vi anbefaler, at man forfodrer på et sted, hvor man enten mistænker eller ved multen holder til. Smid madding eller agn ud i vandet og vent på, at multen skifter interesse fra algerne på havbunden til den udkastede føde på overfladen. Der er ingen garanti for, at det lykkes at lokke multen, men hvis det gør, kan du forvente god succes med at fiske med et stykke madding eller agn lignende det, som du har lokket med. 

Alternativt kan multer også fanges på fluer, ligesom der i nogle tilfælde også kan være held i både små wobblere og blink.

Hvornår fanger man multe?

Multen kan fanges fra marts til august og især i april til juli er der gode fangstbetingelser.

En tommelfingerregel er, at multerne kommer ind i havnebassiner og nær moler, når det er lavvande. Her bliver de imens vandstanden langsomt stiger, inden de igen smutter videre på deres færd. Det giver derfor god mening at fiske efter multe ved lavvande.

Vil du vide, hvornår det er hhv. højvande og lavvande, kan du finde svar i vores tidevandstabel.

Regler for multefiskeri

Der er ingen officiel fredningstid for multe, så du kan med god samvittighed hive dem i land året rundt. Som du kan læse ovenfor, er der dog tidspunkter, som egner sig bedre end andre, hvis du vil fange en multe.

Og så skal du i øvrigt være opmærksom på, at der gælder mindstmål på 20 cm. for multe fanget i danske farvande. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright - info@fishntips.dk - CVR: 40153063