Ørred

Ørred – Hvor, hvordan og hvornår kan de fanges i Danmark?

Ørred er beslægtet med laksen og ligesom sin populære fætter, er ørred et populært fangstmål for lystfiskere. Den prikkede rovfisk smager herligt, og så er den yderst udbredt i Danmark og derfor ikke umiddelbart svær at få på krogen. I denne artikel kan du blive klogere på ørred og få svar på hvor, hvornår og hvordan man fanger den.

Ørred er populær som både fangst- og spisefisk i Danmark, hvilket skyldes den lækre smag på kødet og tilgængeligheden. Ørred er nemlig udbredt i stort set hele landet med undtagelse af enkelte af de mindste søer. 

Ørreden er en rovfisk med karakteristiske prikker langs siderne, som kan veje helt op til 20 kg. Udover krebsdyr, insektlarver, bløddyr og småfisk, kan ørreder også finde på at spise egne artsfæller.

I Danmark findes der naturligt tre typer af ørred. Disse er bækørred, søørred og havørred.

Du vil dog også kunne finde regnbueørred i de fleste Put and Take søer, men da disse er sat ud, og ikke er en naturlig del af fiskestanden i Danmark, betragtes regnbueørred ikke som en hjemmehørende art. 

Hvor kan man fange ørred?

Hvor du fanger ørred afhænger af, hvilken type du fisker efter. 

Du kan næsten gætte dig til, hvor dine chancer for at fange de forskellige ørreder er bedst alene ud fra navnene. Bækørred findes hovedsagelig i danske bække, søørred i søer og havørred i…. ja, du har måske gættet det… havet.

Jokeren er regnbueørreden, som du altså ikke finder for enden af regnbuen – som navnet ellers kunne antyde – men i stedet i de fleste danske Put and Take søer. 

Nedenfor kan du se vores bud på de bedste steder at fange havørred.

Hvordan fanger man ørred?

Ligesom du skal fiske forskellige steder afhængigt af, hvilken type ørred du håber at fange, vil fangstmetoderne også variere lidt fra type til type. 

I vores artikel om havørred kan du læse mere om det bedste fangstmetoder og det rette udstyr her.

Er det regnbueørred, du håber at få på krogen i en Put and Take sø, kan du læse mere om hvordan man bedst fanger dem her.

Hvornår kan man fange ørred?

Der er god tid til at fange havørred i Danmark, hvor du i princippet kan fange dem fra februar og helt indtil november. De bedste måneder er dog fra marts til oktober, hvor der er højsæson for havørred. 

Regnbueørreder kan ligeledes fanges i store dele af året, men også her er det en fordel at vælge at fiske i højsæsonen, som strækker sig fra marts til september. 

Læs mere om fiskesæsonen i vores artikel her.

Regler for fangst af ørred – fredningstid og mindstemål

Regnbueørreden er ikke naturligt at finde i danske fiskevande, da det er en fisk som er blevet importeret og udsat. Fisken betragtes ikke som hjemmehørende og derfor er der ingen gældende regler for mindstemål eller fredningstider. 

Det er der dog for havørreden, som er fredet fra den 16. november indtil den 15. januar. Denne regel gælder dog kun for farvede havørreder, altså de gydemodne. Mindstemål for havørred er 40 centimeter. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *