Torsk

Torsk – hvor, hvordan og hvornår kan man fange torsk i Danmark?

Som lystfisker er man altså lidt af en torsk, hvis ikke man jagter torsken! Tilgængeligheden af denne dejlige spise er nemlig fin i Danmark, og i artiklen her vil vi nuancere, hvor torsken kan fanges samt hvornår. Derudover vil vi give lidt tips til, hvilket grej man bør bruge, når man fisker efter torsk.

Torsken er en fisk, der ikke er kræsen, når det kommer til miljøet omkring dens hjem. Den lever nemlig både i saltvands- og ferskvandsområder. 

Vi vil betegne det som værende usandsynligt, at nogen torsk har sit hjem fyldt med pokaler fra skønhedskonkurrencer. Torskens store overbid kombineret med dens lange skægtråd gør den nemlig til ret så grim fisk.

Heldigvis smager torsken væsentligt bedre, end den ser ud. Smagen kan beskrives som værende ret neutral i forhold til mange andre fisk, og netop det smagsneutrale særtræk, der betyder, at langt de fleste kan lide torsk, har gjort fisken meget populær i de danske køkkener. Blandt andet derfor sniger torsken sig også med i en del måltidskasser

Hvorhenne kan man fange torsk?

Du vil kunne fange torsk mange forskellige steder i Danmark, blandt andet en del steder nær kysten. 

Særligt Øresund har ry for at være et godt spot for lystfiskere, der jagter torsk, hvilket blandt andet hænger sammen med Øresunds temperatur om vinteren, der er præcis, som torsken ønsker.

Foruden Øresund vil vi også gerne nævne Hvide Sande som et område, der har et rigtig godt ry blandt lystfiskere, der jagter torsk. Også her er mulighederne for at fange torsk voldsomt gode i de rette måneder.

Foruden Hvide Sande og Øresundsområdet er den del af Jyllands østkyst, der grænser op til Kattegat, heller ikke tosset, når skal der fanges torsk.

Grejtips – med dette grej øges dine chancer for at fange torsk

Til torskefiskeri anbefaler vi pirke. Sådanne kan fås i udgaver, der vejer fra 30 gram til 500 gram. Om du skal bruge en let eller tung pirke afhænger af, hvilken dybde du ønsker at fiske på.

Brug torskeforfang

Der er produceret forfang specifikt til torskefiskeri, og dette forfang øger – ikke så overraskende – dine chancer for fangst af torsk. Hvis du udelukkende går efter at fange torsk på din fisketur, anbefales der derfor et sådant forfang.

Hvis du ønsker at fiske med andet forfang, der kan resultere i, at en eller flere torsk bider på krogen, er et bundforfang heller ikke tosset. Både et bundforfang og torskeforfang tager hensyn til, at torsken primært holder til nær bunden.

Hvilken fiskestang?

Torsken er heldigvis ikke den mest kryptiske fisk at fange. 

Den kan nemlig både fanges fra kysten, molen eller fra en båd. Hvis du fisker fra molen, vil vi påstå, at stort set enhver pirke- eller spinnestang vil kunne imødekomme dine formål og ønsker. 

Fisker du derimod direkte fra kysten, vil vi anbefale en relativt lang stang med en kastevægt på over 100 gram, så du med sikkerhed vil kunne kaste linen helt derud, hvor der er aktivitet fra torskene. 

Hvilket agn?

Torsken er heldigvis ikke så kræsen, så du har en del forskellige muligheder, når det kommer til agn. De fleste torsk plejer at bide hyppigt, hvis agnen er orm eller rejer, så noget i den stil anbefales herfra. 

Hvornår kan man fange torsk?

Torskesæsonen er dejligt lang! 

Ja, faktisk kan du fange torsk året rundt. 

Dog er chancerne for bid relativt små i sommermånederne juni, juli og august. 

I samtlige måneder derudover er mulighederne for fangst dog rigtig gode, så ta’ du bar’ en gammel sweater på og drag du på torskefiskeri, uanset om det er forår, efterår eller vinter.

Kunne du tænke dig et komplet overblik over, hvornår de forskellige fiskearter kan fanges i Danmark, så tjek vores fiskekalender

Mindstemål og fredningstid

Hvis du fisker efter torsk, skal du være opmærksom på, at mindstemålet er 35 cm. 

Torsken er i skrivende stund ikke underlagt nogen fredningstid. I visse måneder er der dog begrænsninger for, hvor mange fisk der må hjemtages pr. dag.

I februar er antallet fem, mens det i marts er to.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *