Sild

Sild – hvor, hvordan og hvornår fanges denne fisk i Danmark?

Foruden at være et centralt element til enhver dansk julefrokost er silden også et populært mål for danske lystfiskere. I artiklen her kan du blive klogere på, hvor og hvornår silden kan fanges i Danmark, samt på hvilket grej du bør investere i, hvis du vil give dig selv de bedste forudsætninger for at hale sild i land.

En sild er en ganske slank fisk, der sjældent bliver meget længere end 35 centimeter. Fisken, der har underbid og glatte gællelåg, er fast bestanddel af enhver traditionel dansk julefrokost, hvor det er kutyme at få en sild til snapsen og omvendt.

Fiskens tilgængelighed i Danmark er rigtig stor i visse perioder, og blandt andet derfor har den udviklet sig til at blive et ret så populært mål for lystfiskere. 

I det kommende afsnit kigger vi nærmere på, hvilke områder der traditionelt set plejer at byde på rigtig gode forhold, når det kommer til sildefiskeri.

Hvor kan silden fanges?

Uanset hvor i landet du befinder dig, skal du ikke bevæge dig særligt langt for at komme til et spot, hvor chancerne – i de rette måneder i hvert fald – for at fange sild er rigtig, rigtig gode.

Denne lille lækre havsnack kan nemlig fanges rigtig mange steder i Danmark, hvor der er kyst. Tilmed kan den endda fanges ved enkelte spots, hvor der ikke er kyst, for eksempel ved Limfjorden. 

Umiddelbart vil vi gætte på, at det mest populære spot for sildefiskeri er i Hvide Sande. Her er forholdene nemlig ekstremt gode! 

Som du kan fornemme, er Hvide Sande dog langt fra det eneste sted, hvor der kan fanges sild. Med henblik på at gøre tingene så overskuelige som muligt for dig har vi kreeret et kort, hvorpå vi har markeret alle de områder, hvor vi ved, at mulighederne for sildefangst er rigtig fine. 

Grejtips – hvilket grej skal der bruges til sildefiskeri?

Hvis du vil give dig selv de bedste forudsætninger for sildefangst, skal du investere i et sildeforfang, sæt du ikke allerede ligger inde med et sådant. 

For enden af et sildeforgang sidder der et sildelod. Typisk vejer dette mellem 20 og 60 gram. Hvis du skal fiske et sted, hvor der er meget strøm, vil du værdsætte et tungt sildeforfang.

Hvilken fiskestang?

Langt de fleste steder, hvor forudsætningerne for sildefiskeri er gode, stilles der ikke de store krav til fiskestangen, der bruges. Her vil det nemlig ikke være nødvendigt med lange kast eller lignende.

Skal du fiske efter sild et sted, hvor du ved, at der skal kastes langt, gør du klogt i at medbringe en lang stang med en fornuftig kastevægt. Stangen må i givet fald meget gerne være over 10 fod og have en kastevægt på over 100 gram.

Hvornår kan man fange sild i Danmark?

Sildesæsonen er dejligt lang, for faktisk kan du fange silde året rundt i Danmark. Sommermånederne er dog ret så sløje, så medmindre du er født under en meget heldig stjerne, er vores anbefaling, at du i juni, juli og august holder fri fra sildefiskeriet. 

Til gengæld er dine muligheder for fangst rigtig gode i januar, marts, april, maj, september, oktober, november og december.

Kunne du tænke dig et komplet overblik over sæsonerne for de forskellige fiskearter, der kan fanges i Danmark, så tjek vores fiskekalender

Mindstemål og fredningstid

For alle sild, der fanges i Nordsøen, herunder også Limfjorden og Ringkøbing Fjord, er mindstemålet i skrivende stund 20 cm, mens mindstemålet for sild, der fanges i Skagerrak/Kattegat, i skrivende stund er 18 cm.

Lige nu er der ingen fredningstid for silden, hvilket betyder, at du bare kan give den gas! 

Da regler om fredningstid dog sagtens kan ændre sig, anbefaler vi, at du lige eftertjekker ovenstående påstand om, at der ikke er nogen fredningstid for silden, på fiskeristyrelsens hjemmeside. Tingene kan jo have ændret sig, siden vi skrev det her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright - info@fishntips.dk - CVR: 40153063